11 september, 2011

Tuppstake som rondellkonst

Vi har verkligen den finaste utsmyckningen av en rondell i Leksand. Käck & Hedbys Smides har tillverkat en tuppstake i jätteformat och placerat den mitt i centrala Leksands enda rondell.
Tuppstaken har anor från 1600-talet. Konstnären Gustav Ankarcrona designade modellen i början av 1900-talet och staken har sedan dess tillverkats i Leksand. Det är bara på originalet som äkthetsstämpeln finns vid det nedersta av de tre ljusen på framsidan. Detta borgar för att det är en äkta Tuppstake från Leksand. 
Tuppstaken är en uppskattad gåva, t ex vid högtidsdagar och till brudpar då tuppstakens hjärtform symboliserar kärleken. Den har även andra symboler som anknyter till kristendomen.
Tuppstaken är en ljusstake som ofta stiger i värde ju äldre den blir. En äldre modell av tuppstaken som visades i tv-programmet Antikrundan värderades till exempel till 50 000 kr.
Julen 1995 blev Tuppstaken frimärksmotiv.

Den är verkligen jätte fin och nu ikväll så har den fått ljus som lyser. Vi var upp till Leksand för att kolla på själva tändningen av staken. Hela leksand var upplyst med manchaller. Musikanter spelade på gatorna, butikerna hade öppet till kl. 22:00. Himla mysigt var det att gå runt där.


1 kommentar:

LUZ DE MARIA PARA AS NAÇÕES sa...

Skaparen avsedd för Maria från början, den avgörande roll krossning med sin ödmjukhet, renhet och lydnad, huvudet av ormen av ondska.
www.virgemdeguadalupe.blogspot.com